Materialen

Tijdens de workshop wordt gebruitk gemaakt van diverse basismaterialen:

Eindstift
Eindstift wordt ook wel nietstift genoemd. Het is een metalen draad (stift) met een platte kop aan één uiteinde (soort spijkertje). Rijg de gewenste kralen op een eindstift. Knip vervolgens de draad op de gewenste lengte af en draai er een oogje aan. Deze stift gebruik je om bedels te maken voor aan je sieraad
Elastiek:
Het bekende witte elastiek. Het elastiek gaat vrij snel rafelen en is alleen geschikt voor kralen met een redelijk groot gat. Een beter alternatief is elastisch nylondraad of elastisch siliconen draad. Marscha’s Kralen gebruikt enkel het elastisch nylondraad.
Elastisch nylondraad / siliconendraad:
Doorzichtig elastiek. De meest gangbare maat is 0,4 – 0,8 mm.
Jasseron
Ketting van geschakelde ringen in verschillende groottes en diktes. Meestal te koop per 10 cm of per meter. De meest gangbare maat is 5mm. 3 of 4 mm is erg fijntjes. 7 of 8 mm is al erg grof.
Kalot:
Metalen bolletje dat je kunt gebruiken om het uiteinde van de draad af te werken.
Kapittelslot:
Een gemakkelijke sluiting voor een ketting of armband, die je met 1 hand kunt dichtmaken. Het slotje bestaat uit een rondje en een stokje.
Karabijnsluiting:
Een eenvoudige sluiting met een veertje. Ook wel lobster slotje genoemd.
Kettelstift:
Kettelstift wordt ook wel oogjesstift genoemd. Het is een metalen draad met een open oogje aan het uiteinde. Rijg de gewenste kralen op een kettelstift. Knip de stift op de gewenste lengte af en draai er een oogje aan. Deze gebruik je bij het kettelen.
Knijpkraal:
Kleine metalen kraaltjes die worden gebruikt bij het vastzetten van draad bij afwerking van een sieraad of de techniek zwevende kralen. Als de knijpkraaltjes op hun plaats zitten, dan worden ze vast geknepen met een platbektang.
Koperdraad:
Dun draad van koper dat blijft staan in de vorm waarin je het buigt. Verkrijgbaar in diverse kleuren. De meest gebruikte maat is 0,3 en 0,4 mm.
Leer klemmetje:
Koord- of veterklemmetjes zijn geschikt om het uiteinde van een koord of veter in te klemmen. Het oogje op de klem kan met een ringetje aan een sluiting worden bevestigd. Deze klemmetjes worden dichtgeknepen met een tang.
Leerveter:
Veter van echt leder. Is verkrijgbaar als gladde of gevlochten veter en in diverse kleuren. Is doorgaans verkrijgbaar per meter.
Lijm:
Er is speciale lijm voor het plakken van strass steentjes. (bijv. Strass 244, Hasulith, Beadfix). Met deze lijm blijven de steentjes mooi. Met de verkeerde lijm slaan de steentjes dof uit. Dat is natuurlijk zonde. De lijm moet wel minimaal 24 uur drogen, voordat de sieraden gedragen kunnen worden. Voor het lijmen van knoopjes in eleastiek kan beter seconde lijm gebruikt worden.
Lint:
Het bekende lint van de haarstikjes. In verschillende maten, kleuren en soorten te koop en leuk om te gebruiken i.p.v. een leerveter, suede veter of waxkoord.
Magneetslotje:
Slotje dat zich sluit met behulp van een magneet. Erg handig bij armbanden die vaak zelf lastig dicht te maken zijn.
Metaaldraad:
Metaaldraad met nylon coating, een heel sterke en soepele draad voor het rijgen van sieraden. De meest gangbare maar is 0,4mm.  Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar de standaardkleur is zilvergrijs. De uiteinden van dit draad zijn scherp en moeten goed worden afgeknipt of weggewerkt in het sieraad.
Nietstift:
Zie eindstift
Nylon draad:
Rijgdraad van nylon. Minder sterk, maar wel goedkoper dan metaaldraad. Je kunt er meer ingewikkeldere patronen mee maken. Heeft als nadeel dat het gaat hangen of ‘lubberen’ waardoor je sieraad minder mooi wordt.
Plaksteentjes:
Steentjes van glas of kristal die je op bepaalde onderdelen van sieraden kunt plakken. (bijvoorbeeld tussenzetsels of hangers). Ze zijn er in verschillende vormen. De meest gebruikte steentjes zijn de platte steentjes (flatback) en similisteentjes (pointed back). De meest bekende en mooie zijn die van Swarovski.
Rijgbord: Bord waarop u de ketting kunt klaarleggen alvorens u de ketting op het draad maakt. Dit rijgbord krijgt iedere deelnemer aan het begin van de workshop.
Ringetje:
Ook wel verbindings- of montageringetjes genoemd. Dit zijn kleine, voorgebogen, ovale of ronde ringetjes. Ringetjes worden gebruikt voor het verbinden van schakels en het bevestigen van sluitingen.
Slotje / sluiting:
Er zijn verschillende soorten sluitingen. Zie karabijnslotje, kapittelslotje of magneetslotje.
Spang:
Voorgevormde halsketting met sluiting waar iets aan gehangen kan worden.
Splitring:
Extra stevig montageringetje, doordat het dubbel rond loopt. Net als de bekende sleutelhanger ringen. O.a. te bevestigen met een splitring tang.
Staaldraad: draad van 0.38 mm waar de meeste kettingen mee geregen worden
Suede veter:
Veter van suede of kunst suede. Verkrijgbaar in alle kleuren van de regeboog. De maat is meestal tussen de 90cm en een meter.
Swarovski steentjes:
Zie plaksteentjes
Starterspakket:
Samengesteld pakket met een aantal basisbenodigheden en gereedschap, waarmee je een eerste start kunt maken in het sieraden maken. Vaak goedkoper dan het los aanschaffen van spulletjes.
Tussenzetsel:
Kastjes die je gebruikt als verbinding tussen delen van je ketting of armband. Ook wel schakelkastje genoemd.
Verdeler:
Hulpstuk om sieraden met meerdere rijden te bevestigen aan het slotje. Of om de draden uit elkaar te houden.
Waxkoord:
Koord van katoen met wax-achtige afwerking. Zeer sterk en in verschillende kleuren verkrijgbaar. Kan meestal per meter besteld worden.
Zilverdraad:
Zilverkleurig draad met een koperen kern. Dun draad dat blijft staan in de vorm waarin je het buigt. Verkrijgbaar in diverse kleuren. De meest gebruikte maat is 0,3 en 0,4 mm.